perjantaina, marraskuuta 23, 2007

Sosiaalista webbiä joka tuutista - ISOverkostolle oma saari Second Lifessa?



Kuuntelen tässä Sula Pinta -podcastia verkon mahdollisuuksista ja samalla testaan itselleni uutta mindmap-työkalua Mind42, välissä päivittelen Moodlessa, Wikissä ja verkkokurssitarjottimessamme asioita, seuraan sähköposteja, suunnittelen tulevia koulutuksia...

On totisesti totta mitä Esko Kilpi keskiviikkona Kuopion sossuwebbi-seminaarissa sanoi, että työn kognitiivinen raskaus on lisääntynyt. Hänen mukaansa tietotyö on luovien ratkaisujen tekemistä vuorovaikutuksessa (paino sanalla vuorovaikutus!), jatkuvaa oppimista ja keskustelua organisaation sisällä. Tarvitaan luovuutta jäykkien toistavien roolien tilalle. Hän kuulutti perään vertaisvuorovaikutusta (opiskelijoiden keskinäinen vuorvaikutus tärkeämpää kuin opettajan ja oppijan välinen vuorovaikutus). "Oppiminen on aina keskustelua".

Jari Laru pohti Kuopiossa onko mobiiliteknologia ja sosiaalinen media renki vai isäntä yhteisöllisessä oppimisessa, ja ymmärtääkseni päätyi siihen, että luulemme sen olevan renki, mutta usein se sittenkin on isäntä. Hyvä winkki Jarilta OpenID, jonne voi kerätä käyttämänsä palvelut yhteen ja samaan paikkaan. Mielenkiintoista oli myös kuulla eBookista (AmazonKindle), joka on DigiToday-uutisten mukaan myyty viidessä tunnissa USAssa loppuun.

SL tarkoitti minulle ennen Kuopion yliopiston suurta luentosalia (=SL), mutta nyt sen merkitys kääntyykin aivoissani virtuaalimaailmaksi eli Second Lifeksi. Kim Holmberg Åbo Akademista piti erinomaisen selkeän esityksen SL:n mahdollisuuksista (opetuksessa). Kim korosti sitä, että jokaisen avatarin takana on oikea ihminen, ja että ihmisille muodostuu vahva tunneside avattareensa. Tämän takia hän on valmis esim. ostamaan stailit virtuaalivaatteet käyttöönsä... Oma avattareni jo haaveilee ISOverkoston omasta saaresta SL:ssä :) Siellä voitaisiin virtuaalikokoustaa, ohjata/tehdä ryhmätöitä ja visioida ISOja!

Kuopion päivän päätti Stephen Downes Kanadasta (virtuaalisti ConnectPron avulla, kuva). Hän pyöritteli konnektivismin teoriaa eri sosiaalisen median työkalujen kannalta, kysymyksiä mitkä työkalut täyttävät konnektivismin kriteerit. "Pull is better than push" jäi mieleen mottona.

Kognitiivista painetta koin myös viime perjantaina, jolloin osallistuin etänä Mikkelissä järjestettyyn "Sosiaalinen media oppimisen tukena" -seminaariin. Siellä mm. Anne Rongas alusti erilaisista työkaluista, Kari A Hintikka puhui kansalaisaktiivisuudesta ja Roope Mokka sosiaalisen median mahdollisuuksista demokratiassa. Tälle teemalle on perustettu Suomessa myös oma sivusto - tule mukaan!

2 kommenttia:

Yoe kirjoitti...

Moikka :)

Saaren hankkiminen SL:ssa on hiukan hintavaa, mutta jos haluat kokeilla virtuaalitapaamisia verkostossasi niin ota yhteyttä - SL-Kievarini takapihalla on tilaa ainakin pienimuotoisille kokouksille :)

VirtuaaliAnu kirjoitti...

Kiitos tarjouksesta Yoe! Yritän saada muutkin innostumaan asiasta, nyt kun meillä olisi jo "osoitekin", sinne kievarin takapihalle :) Menisiköhän ESR-hankkeessa saaren ostaminen läpi maksatushakemuksen yhtenä kuluna ? :) Perusteluthan sille olisi kyllä olemassa...

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimi mainittava-Sama lisenssi 1.0 Suomi-lisenssi.