sunnuntaina, joulukuuta 30, 2007

Sosiaaliset kirjanmerkit järjestykseen

Joskus, ehkä aika useinkin, toimii liian nopeasti ja kiireessä, jolloin ei ajattele asioita tarpeeksi pitkällä aikavälillä. Itse olen tämän tehnyt sosiaalisten kirjanmerkkieni kanssa. Olen kerännyt del.icio.us -palveluun ison kasan bookmarkkeja, ja tagitkin laittanut jokaiseen, mutta... Kun nyt olen tehnyt uuden vuoden lupauksen, että en kanna raahattavaa työkannettavaa enää kotiin niin usein vaan siirryn käyttämään kotikannettavaa iltapuhteiden työjuttuihin, niin huomaan, ettei delistäni olekaan niin helppo löytää etsimäänsä! Siis, edessä on uusi mietintä kuinka ryhmittelen (bundle tags)bookmarkkini, jotta helposti löydän mitä tarvitsen. Esimerkillinen delin käyttäjä on lukion opettaja (BI, GE) Aarne, joka on ryhmitellyt kursseittain kaikki taginsa.

Siis, mieti miten taggaat! Muista myös, että delissä tagit eroitetaan välilyönnillä, eikä pilkulla kuten esim. täällä Bloggerissa...

7 kommenttia:

ubiq kirjoitti...

Ihan täydennyksenä: samalle linkille voi laittaa useita tageja, mikä helpottaa elämää huomattavasti.

ubiq kirjoitti...

Äh, Blogger karkasi lapasesta kun kissa hyppäsi näppikselle ja viesti jäi kesken.

Piti jatkaa edellisessä viestissä, että saman tagin (itse luotu asiasana) saa vastaavasti moneen bundleen (nippu? aihe?).

Lisäksi tageja voi vapaasti muokata myöhemmin, jolloin deli siirtää / kopioi automaattisesti esm uudella tagilla varustetut uuteen bundleen. Esimerkiksi useamman tagin voi yhdistää muuttamalla tagin A samaksi kuin tagi B.

Siinä mielessä, vaikka linkkejä olisi tuhansia, niiden jäsentäminen myöhemminkin on kohtuullisen vaivatonta. deli tarjoaa hyvin joustavat ja helppokäyttöiset ryhmittely- ja jäsentelymahdollisuudet, joihin kannattaa tutustua.

Ja kissa pysyy nyt vähän aikaa lattialla. :)

Anonyymi kirjoitti...

Luokittelu kannattaa. Jokaisella meillä on oma tapa ja aikaväli, miten sitä toteutamme. Ubiqin vinkkiä tagin linkityksestä kahden bundle kesken en ole kokeillutkaan. Kiitosta vinkistä.

Itse pyrin luikittelussa miettimään mahdollisimman laajaa yleisotsikkoa, jonka laitan aina tagin alkuun, jotta osaisin sen ohjata oikean nippuun. Esimerkiksi kaikki sosiaalisen median linkit laitan sometu-nippuun. Nipusta sitten löytyy some_article, some_book, some_links jne.

Näin teen myös sen vuoksi, että deli ehdottaa valmiiksi joukon alaotsikoita, joista voin valita sitten oikean.

Meillä kaikilla on varmaan hyllyissämme mappi ö, jonne joutuvat kaikki ne ylimääräiset jutut, joita emme järkevästi pysty mihinkään valmiiseen sijoittamaan. Itselläni se on tutki-tagi, joka paisuu kuin pullataikina. Pitäisi kai ryhtyä siivoilemaan sitäkin välillä.

VirtuaaliAnu kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Olen alunperinkin joitain nippuja/bundleja ottanut käyttöön, mutta sitten on käynyt kuten jutahille, että lisää vain linkkejä muttei ennätä miettiä mihin nippuun/nippuihin parhaiten sopisi...

Vuodenvaihteessa sitten aloitin tagien ja nippujen järkeistämisen, joitain uudelleennimesin ja joihinkin lisäsin "tietyn nipun/nippujen" tagin. Omaan logiikkaani sopii se, että on jokin "pääkoodi", joka niputtaa linkin, ja sitten liuta muita tageja samalle linkille, jotka tarkentavat linkin sisältöä.

Täytyy lohdutukseksi muistaa, että alan ammattilaiset eli kirjastoihmiset kouluttautuvat tähän luokitteluun vuosikausia :)

Aarne Hagman kirjoitti...

Hei!
Kiitos vain, jos omat tageiluni kelpaavat esimerkiksi!
Olen itsekin vehdannut noiden tagien kanssa vaikka miten päin ja muuttanut perussysteemiä jo moneen kertaan pyrkien koko ajan löydettävyyden ja listojen käytön parantamiseen.
Tavoite on ollut myös se, että sitten voin kunkin oppitunnin materiaaliin ja opetustilanteeseen linkittää juuri siihen sopivien sivujen listan.
Siis vaikkapa näin, jos haluan tuoda nähtäväksi vain hyviä animaatioita endogeniasta enkä koko isoa listaa aiheesta:
http://del.icio.us/aarnehag/endogenic_animations
Eniten on hommaa mielestäni niputtamisen (Bundle) ohella järkevöittänyt tagin etuosan yhtenäistäminen eräänlaiseksi otsikoksi. Niinpä kaikki esim. soluun liittyvät linkit alkavat cell_ (solu_). Tagien Rename- toiminto auttaa tässä, jos tämmöistä ryhmittelyä tekee jäljestäpäin.

Aarne Hagman kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Aarne Hagman kirjoitti...

Moi!
Palaanpa vielä tähän aiheeseen.
Kun nuo listat paisumisestaan paisuvat, pitää ottaa jo käyttöön valikointikeinot.
Niinpä laittelen nyt "parhaiden" sivujen tagiksi esim. biologian 2. kurssilla tämmöisen: biology:course2***
Sovellan sitä myös rss-syötteenä Pedanetin ko. kurssin veräjässä: Syötän siis parhaita sivuja myös kurssilaisille opiskelun tueksi.
t.
Aarne

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimi mainittava-Sama lisenssi 1.0 Suomi-lisenssi.