maanantaina, tammikuuta 28, 2008

YouTube-videon sisällyttäminen Bloggeriin tai wikiin

Tänään oli kymmenkunta ISOverstaan opettajaa perehtymässä sosiaalisen median työkaluihin. Käytiin läpi sosiaaliset kirjanmerkit, wiki, blogi, RSS-syötteet ja Ning. Ohjelmassa ei ollut YouTubea, mutta sinnekin vain silti eksyttiin :) Atk-luokan ongelmana oli, että kaikissa koneissa ei toiminut Firefox ja IE:n puolella Bloggerin "Lisää sivuelementti" puuttui kokonaan, joten kaikki eivät päässeet YouTubea Bloggeriinsa lisäämään...onneksi kettu toimi open koneella :)

Kuinka sitten saat YouTube-videon Bloggeriisi? Yksinkertaisesti kopioi YouTubessa ns. embed-koodi (videon oikealla puolella) ja liitä koodi sitten Bloggerissa viestiisi. Tässä esimerkkinä Hunangin hiihtovideo linkkinä: ja sitten upotettuna blogiin:Tekijänoikeuksien kunnioittamiseksi riittänee, että mainitsee tekijän nimen ja alkuperäisen www-osoitteen?

Wikissä tuo embed-koodi lisättäisiin widgettinä (="telkkuikoni") ja valittaisiin sieltä "Other html".

4 kommenttia:

VirtuaaliAnu kirjoitti...

Löysin YouTuben helpistä seuraavat lauseet: People who post their original material on YouTube and allow the embedding function to work are implicitly allowing other users to embed their video on other sites. If a user has allowed embedding of a video, you can embed the video link on your webpage or blog.

Eli, mikäli videon postittaja ei YouTubessa ole estänyt "embeddausta", niin sen pitäisi olla täysin laillista.

Aarne kirjoitti...

Moi!
Tämä on todella mukava toiminto ja pelaa hyvin. Olen upottanut mm. Pedanetin veräjään ko. tunnin materiaaliin tunnin aiheeseen sopivan videon. Siitä se on sitten kätevä katsoa.
Suunnitteilla minulla on tehdä isompiakin kokonaisuuksia, joissa olisi sopivassa paikassa mukava havainnollistava video. Ensimmäinen tämän suuntainen kokeilu löytyy ISOaitasta (Säteily)
Olen tuosta luvallisuudesta samaa mieltä: Minusta tuo koodin esillä olo suorastaan kehottaa siihen.
t.
Aarne

Aarne kirjoitti...

Vielä jäi sanomati...
...jotta tuossa "embeddauksessa" on myös se mukava puoli, että kun ko. videon sitten katsoo, ruudun alapalkkiin ilmaantuu kuvakkeina lista muista saman aiheen videoista. Niiden laadusta ei sitten aina ole takeita.
Silloin, kun hyvän videon laittaa omalle "playlistalle" ja upottaa sitten sen - siis listan koodin, näkyvät ko. valikoidut videot katsojalle samalla tavalla.
Laittelin just jutun siitä Maan lähelle tulleesta asteroidista videon kera:
http://aarnehagman.blogspot.com/

VirtuaaliAnu kirjoitti...

Kiitos Aarne kommenteista! Se on tosiaan kätevä tuo embed-koodi. Kaipaisin kuitenkin jotenkin, että heti näkyisi kuka videon on tehnyt. Nyt siellä on linkki alkuperäiseen vasta lopuksi.

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimi mainittava-Sama lisenssi 1.0 Suomi-lisenssi.