maanantaina, kesäkuuta 09, 2008

Second Life ja Courselab opettajan apuna


Loin Second Life (=SL) -hahmoni ja suoritin "SL-ajokortin" jo alkutalvesta, mutta perehtyminen jäi sitten siihen. Viime viikolla kulutin muutaman tunnin virtuaalimaailman ihmeissä ja nyt olen taas vähän enemmän sisällä. Osaan lentää, ja lopettaa lentämisen, heiluttaa kättäni, vislata, laittaa maamerkkejä varastoon (inventory)ja teleportata itseni paikasta toiseen. Mutta, edelleen olen kömpelö liikkumaan ja shoppailua en hallitse vielä lainkaan. Mutta jotain koukuttavaa siinä on, ja mahdollisuuksia vaikka mihin! Tänään osallistuin SL EduFinlandin virallisiin avajaisiin. Leena Vainio kertoi EduFinlandin perustamisesta, ja Kim Holmberg taustoitti lisää.

Minulle uusi työväline oppimisaihioiden tuottamiseen on Courselab. Se on ilmaisohjelma, joka ladataan koneelle ja sillä voi tehdä vähän powerpointtimaisia esityksiä, mutta lopputulos on hyvinkin käyttäjäystävällisempi. Showcase-sivulla on esimerkkejä - tosin toimivat hyvin vain IE:llä. Syksyllä JoY järjestää koulutusta Courselabin käyttöön (seuraa ISOverstaan koulutuskalenteria).

4 kommenttia:

VirtuaaliAnu kirjoitti...

Lisäsin tänään tähän kirjoitukseen vielä kuvan SL EduFnlandin avajaisista. Kuten kuvasta ilmenee, olin verkkoyhteydessä vanhalla Windows 2000 -työkoneellani, joka ei meinaa jaksaa vääntää virtuaalimaailmaa... Ehkä siksikin liikkuminen tuntui niin vaikealta kun jokaisen napin painalluksen jälkeen oli aikamoinen viive, että mitään tapahtui.

Sammy Breiz SL:stä kirjoitti...

Heip! Tuo SL on kyllä todellinen tehosyöppö, sillä sen sujuvaan käyttöön tarvitaan uudehko kone (yli 2GHz), tarpeeksi muistia (väh 1GB), kohtuullinen verkkoyhteys (väh 0.5Mb) ja hyvä näytönohjain: http://secondlife.com/support/sysreqs.php

Kunnon koneella liikkuminen on helppoa, nopeaa ja maailmakin monipuolisemman näköinen - tuosta avajaisten kuvasta näkyy, että SL on jättänyt käytetyllä koneella piirtämättä paljon pintoja ja yksityiskohtia, sekä hieman seonnut joidenkin muotojen suhteen (noita harmaita kolmioita ei ainakaan minulla lennellyt tuolla avajaisissa).

VirtuaaliAnu kirjoitti...

Kiitos Sammy kommentista. Työkseni yritän innostaa toisen asteen opettajia verkon käyttöön ja pahoin pelkään, että SL:n kohdalla just nämä vanhojen koneiden tehot saattavat tulla pullonkaulaksi. Onneksi yleensä kouluilla ainakin osa koneista uudistetaan vuosittain, joten kyllä niillä alkuun päästään. Kunhan nyt ensin ideoidaan tarkoituksenmukainen käyttö :)

Sammy Breiz kirjoitti...

Jep, toistaiseksi nuo laitevaatimukset ovat melko kovat, mutta ehkä muutaman vuoden päästä jo tavanomainen konekin on kyllin järeä tuon pyörittämiseen (kuvittelisin että mikä tahansa kone, missä Vista toimii, on tarpeeksi tehokas tuohonkin :)

Tuo tarkoituksenmukainen käyttö on myös hyvä kysymys; näppituntumalta melko monet liputtavat juuri pienryhmien ja reaaliaikaisen yhteisöllisyyden puolesta - niissä kun ympäristö tuo mahdollisesti eniten lisäarvoa. Aika näyttänee, jääkö tämä vain pienen ryhmän teknologian testailuksi vai löytääkö se ihan oman käyttöalueensa.

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimi mainittava-Sama lisenssi 1.0 Suomi-lisenssi.