perjantaina, lokakuuta 26, 2007

Kuopion yliopiston ensimmäinen alumnipäivä tänään


Kuopion yliopistossa on vähitellen alkanut alumnitoiminta ja tänään vietetään ensimmäistä alumnipäivää. Olen menossa kertomaan omasta opiskelustani ja työurasta ympäristötieteen laitoksen omaan alumniaamupäivään. Olihan se erilaista kuin nykyään: ei haalareita, ei pc-tietokoneita eikä kännyjä, ei datatykkejä, ei Moodlea (tai muitakaan oppimisalustoja), meseä tai Skypeä. Kynä ja paperi, ja perinteinen kirjoituskone, ja toisaalta kopiokone, jolla sai kaverin muistiinpanot, olivat keskeisiä opiskelijan työvälineitä. Luennoilla kuunneltiin, ei pahemmin keskusteltu, ja autenttisuuskin pitkälti uupui opinnoista. Mutta silti, koen että sain hyvät perustaidot ja valmiudet työelämään yliopisto-opinnoistani.

torstaina, lokakuuta 11, 2007

Voicethreadin uusi versio ilmestynyt, Jaiku suljettu uusilta

Eilen ilmestyi Voicethread-palvelusta uusi versio. Se vei ääkköset mennessään (kertoi Aarne) ja hävitti yhdestä omasta kuvatarinastani kuvanäkymät. Sain tosin kuvat näkymään kun edit-tilassa ensin käänsin niitä 90 astetta oikealle, ja sitten takaisin :) Mikähän juju siinäkin oli, mutta toimi. Uusi versio on käyttäjäystävällisempi, sanoisin, ja visuaalisesti hitusen verran kivempi. Tarinan jakamista muille on helpotettu, samassa näkymässä missä ensin vie sinne kaverin emailin, niin voi rastittamalla jakaa eritasoisia oikeuksia (katselu, kommentointi, editointi). Videoitakin sinne voi nyt viedä, mutta tämä puoli on kehitystyön alla ja siksi eivät lupaa vielä mitään tuettujen video-formaattien listaa. Viikonloppuna tekemäni ohjeet meni uusiksi...

Toinen iso mullistus on Jaikun uusi yhteistyö Googlen kanssa, mikä sulki Jaikuun rekisteröitymisen uusilta käyttäjiltä pari päivää sitten. Onneksi meillä vanhoilla käyttäjillä on 10 kutsua kullakin! Toivottavasti kutsumenettely ei kestä pitkään, jotta voin jatkaa ihmisten houkuttelemista Jaikun käyttäjäksi. Eilisiltana talkoovoimin saatiin Jaiku-Vaparetki-kanavan avulla yli sadalle uudelle käyttäjälle Jaiku - tänään sitä on sitten (toivottavasti) käytetty Turussa seminaarin taustakanavana.

sunnuntai, lokakuuta 07, 2007

Otsalamppu tarpeen ennen työpajaa!


Eilen vedimme ISOverkoston työpajaa teemalla "Monimediaisuudesta potkua opetukseen" Joensuussa metodimessuilla. Norssin kielistudioluokka oli niin hienosti viritetty, että ennen kuin äänet saatiin meille tava-käyttäjille kuulumaan, niin tarvittiin apuvoimia otsalampun kanssa tutkia pimeitä piuhankiinnityspaikkoja :) (kts kuva).
Osallistujat olivat äänen/videon/äänitarinoiden lisäksi kovasti kiinnostuneita myös miten iGoogleen voi kerätä rss-syötteitä.

Työpajan aluksi kerroimme vähän ISOverkostosta samalla esitellen Voicethread-palvelun toiminnallisuuksia:



Viime viikon tvt-tukihenkilökoulutuksen lähipäivinä teemana olivat verkkotyövälineet (Moodle, Oppimappi, Veräjä & Verkkolehti) sekä kouluttajana toimiminen. Sovimme, että koulutuksen tuloksena syntyvät tuotokset julkaisemme soveltuvin osin Oppimapin uudella julkaisu-työvälineellä.

keskiviikkona, lokakuuta 03, 2007

Suomen hyvä menestyminen PISA-tutkimuksessa ja Opettaja.tv

Kannattaa käydä tutustumassa Opettaja.tv:n tv-ohjelmien arkistossa "Oppia Suomesta" -sarjaan. Niissä kuvataan kuinka englantilainen Teachers'TV tutustuu suomalaiseen kouluopetukseen, nimenomaan siinä viitekehyksessä, että suomalaiset 16-vuotiaat ovat huippuja niin äidinkielessä, matematiikassa kuin ongelmanratkaisukyvyssäkin. Mielenkiintoisia pätkiä autenttisista opetustilanteista/menetelmistä suomalaisissa kouluissa.

maanantaina, lokakuuta 01, 2007

Sosiaaliset kirjanmerkit ja Wikispaces'n widgetit

Viime torstain ISOverkoston verkko-opettajapäivässä "pakotimme" taas lähes 40 opettajaa ottamaan sosiaaliset kirjanmerkit käyttöönsä (http://del.icio.us). Moni oli aidosti kiinnostunut palvelun opetussovelluksista nähtyään Aarnen hienosti järjestetyt biologian ja maantieteen bookmarkit. YLEkin tuli mukaan sosiaalisten kirjanmerkkien jakamiseen mennä viikolla eli jokaisen YLEn nettiuutisen alapuolelta löydät nyt tutun sinivalkoisen delicious-merkin!

Wikispaces on ottanut mukavan askeleen eteenpäin ja tukee nyt widget'ejä eli kolmannen osapuolen tekemiä palikoita tai vimpaimia, kuten esim. erilaisten koodipätkien tai RSS-syötteiden lisäämistä wikisivulle. ISOverkoston koulutusten materiaaleja olemme keränneet wikiin, ja sieltä löydät pari esimerkkiä näistä vimpaimista. (Pienempää vimpainta, kuten esim, yksittäistä painiketta kutsutaankin sitten nimellä gadget...).

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimi mainittava-Sama lisenssi 1.0 Suomi-lisenssi.