torstaina, marraskuuta 01, 2007

Alumnipäivän satoa plus Rautalampea, Suonenjokea, vetua ja Moodle 1.8 versiota

Kuopion yliopiston alumnipäivästä jäi hyvä mieli, tapasi vanhoja tuttuja niin päivällä kuin illallakin ja ohjelma oli mielenkiintoinen. Ympäristötieteilijöiden omassa seminaarissa nousi esille mm. se, että työlämässä viestintä- ja vuorovaikutustaidot ovat erityisen tärkeät. Myös hallinnollista osaamista aika monessa työtehtävässä tarvitaan, samaten kuin kielitaitoa. Näitä taitoja edistävien kurssien valintaa suosittelimme paikalla oleville ykkösille.

Tutkija Susanna Paloniemen (JY) alumnipäivän esityksestä jäi mieleeni lause: Aikuinen oppijana on itsekeskeinen ja konservatiivinen. Aikuisen on erityisen vaikea "poisoppia" vanhoista ajatusmalleistaan, ja aikuisena helposti opitaan vain sitä mitä halutaan oppia. Paloniemen jälkeen Tuija Piepponen esitti loistavasti tunnin ajan suomalaisille tyypillistä sanatonta viestintää, kuinka olemassaolosta saadaan mahdollisimman hajutonta, mautonta ja näkymätöntä. Aivan hervottoman hauska esitys :)

Maanantaina pohdimme kuvataiteen opettajan J-P:n kanssa mediapalvelimen käyttöä ja saatiin monta tärkeää kysymystä ratkaistavaksi, mm. miten opiskelijat pääsevät käsiksi palvelimeen ilman että pystyvät tuhoamaan kaikki oppilaitoksensa tallenteet. Siihen onneksi löytyikin jo FileZilla-ftp-ohjelmasta ratkaisu, kiitos Harrin.

Tiistaina loppui ISOverkoston viimeinen Verkko tutuksi (Vetu7) -koulutus. Olipa taas hieno porukka mukana ja loppuseminaarissa opimme kouluttajatkin taas uusia asioita. Mm. sen miten Moodlen aineiston otsikon helposti vääntää värilliseksi - kirjoitat editori-ikkunaan värillisen tekstin, muutat html-moodiin, kopioit "koodin" ja liität sitten sen aineiston nimi-kenttään! Ei tarvitse muistella eri värien html-koodeja, eikä muitakaan html-tageja. Toinen opin paikka tuli PowerPoint-esitykseen vietyjen digikuvien pakkaamisessa, ne voikin pakata kaikki kerralla vasta PP:ssä, eikä erikseen kuvankäsittelyohjelmalla! Hienoa.

Sisä-Savon opettajat kouluttautuvat kerralla Moodle-taitureiksi ja siksi reissut ovat parina iltana vieneet Rautalammille ja Suonenjoelle, ensi viikolla vielä Karttulaan. Tosi tiukkaan tahtiin olemme 2.5 tunnissa läpikäyneet Moodlen käytön pääasiat, vieläpä sangen heterogeenisille ryhmille. Eilen ennätettiin kuitenkin jopa opastaa podcastien lisääminen RSS-syötteiden avulla Moodleen - olihan kyseessä kieltenopettajien ryhmä.

Tänään ja huomenna perehdytämme tulevan ISOverstaan tuki-ihmisiä Moodle 1.8 -version käyttöön Mediamaisteri-Matsin avulla. Uutuutena oppilaitokset saavat roppakaupalla lisää oikeuksia uuden "verstastuki"-roolin kautta, joita sitten pitäisi osata vastuullisesti käyttää... Tänään tuli osallistujilta paljon hyviä käytännönläheisiä kysymyksiä Moodlen käytöstä joka tasolla, ja saatiinpa yhteistä linjaustakin joissakin asioissa yhdessä sovittua. Huomenna jatketaan toisen porukan kanssa samalla teemalla. Toivottavasti huomenna ei kenenkään musta takki autonavaimineen katoa...

Ja käviväthän ne satakuntalaisetkin tänään kuulemassa verkostostamme. Ja parkkipaikalle vihdoin päästessä auton ikkunassa odotti sakkolappu :(

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimi mainittava-Sama lisenssi 1.0 Suomi-lisenssi.