sunnuntaina, joulukuuta 02, 2007

Virtuaaliopetuspäivillä kohti joutavia oppimispolkuja, jaikupikkujouluissa virtuaalijuhlatunnelmissa


Molemmat otsikon tapahtumat olivat erittäin onnistuneita, paljon väkeä ja kokemusten vaihtoa. Virtuaaliopetuspäivillä meitä oli kymmmenkunta jaikuilijaa, jotka dokumentoimme päivien kulkua jatkuvasti Jaikun Vimpa-kanavalle. Muutaman Jaikututun tapasin ekaa kertaa livenä näillä päivillä! Nimimerkit saivat kasvot - molemminpäin :) Jaikupikkujoulut alkoivat pe 30.11. klo 20.00 omalla kanavallaan ja parhaimmillaan kanavalle oli 60 rekisteröitynyttä. Siellä verrattiin syömisiä, jaettiin kuvia Flickr'n kautta, annettiin drinkkivihjeitä niille, jotka oli myös IRL pikkujouluissa, opittiin discotanssin alkeita Youtuben avulla ym. mukavaa :)

Joutavista oppimispoluista puhui Virtuaaliopetuspäivien päätteeksi prof. Esko Valtaoja. Tulevaisuudessa emme tarvitse hänen ennusteensa mukaan niinkään faktoja kuin välineiden oppimista. Meneillään on sota tiedon ja luulon välillä; tieto yksin ei riitä vaan tarvitaan myös ymmärrystä. Uutta tietoa tulee 2 eksabittiä vuodessa, se on ilmaista, rajatonta ja anarkistista. Miten ihmeessä tiedon (=vallan) käyttö hallitaan näissä olosuhteissa, voi vain kysyä.

"Ovenkahva-" ja "ripafilosofiasta" puhuttiin myös ja todettiin, ettei verkossa sellainen peli vetele, asioita on pakko miettiä hyvinkin tarkkaan jo ennen (virtuaalisen) luokkahuoneen kahvaan tarttumista. Anne Rongas ja Jari Sjölund pitivät ansiokkaan esityksen sosiaalisen webin työkaluista (kuvia) ja mm. demosivat kuinka iGooglella voi informaatiovirtoja ohjailla. Itselleni oli uutta kuinka saan del.icio.us -bookmarkkeja widgetinä wikispaces'iin (valitse delissä "link rolls", ota koodi talteen ja lisää se). Mäntsälästä Ohkolan koulusta Sari Auramo esitteli tosi konkreettisesti kuinka heillä toteutetaan oppilaiden taitotasovaatimuksia 1-6 luokalla. Yksi parhaimpia esityksiä oli Essi Ryyminin tutkimus tvt-vertaistuesta (itk:ssa sama aihe)ja ylipäätään yhteisön toiminnasta.

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimi mainittava-Sama lisenssi 1.0 Suomi-lisenssi.