keskiviikkona, maaliskuuta 19, 2008

Uusia työkaluja, rehtoritapaamisia ja portaalin hiomista

Avoimella puolella nousee jatkuvasti mielenkiintoisia työkaluja, joita on ihan pakko testata... Viime päivinä ovat testauksen alla olleet Writeboard (yhteiskirjoittamiseen), Cover it Live (blogityyppiseen liveraportointiin, ei vakuuttanut kertakokeilulla), Google Analytics (www-sivujen kävijäanalyysiä)ja BlogBackupr (blogin varmuuskopiointiin).

Hyvä puoli Writeboard-palvelussa on se, että käyttö (paitsi sivun perustaminen) ei vaadi rekisteröitymistä. Ainoastaan osoitteen ja salasanan. Hyvää on myös se, että ylälaidassa on välilehti “Export”, josta sisällön saa talteen (joko .txt tai .html -muodossa). Huono puoli taasen on se, että osoite on mahdoton muistaa ulkoa, ja edes kirjautumalla Writeboardiin ei saa omia “taulujaan” auki. Vaatii siis rinnalleen jonkin toisen palvelun, johon kerää osoitteet (mainostavat tähän omaa työkaluaan = Backpack). Testaa täällä.

Google Analytics tarjoaa mahdollisuuden tutkailla omien www-sivujen kävijöiden määrää ja mistä kävijät sivuille tulevat. Uskomattoman paljon kaikenlaista tietoa löytyy kävijöistä, vaikkapa tieto siitä, että tässä blogissa 45%:lla on käytössä Firefox...tai millä hakusanoilla tämä sivu on löytynyt.

BlogBackupr kuulosti hyvälle ja olisi tarpeen blogin varmuuskopioinnissa, mutta vaikka lupaili, että Blogger-blogin varmuuskopioi, niin ei ainakaan 3 päivän jälkeen ole vieläkään mitään tapahtunut :( Samansuuntaisia kokemuksia raportoi Memmakin Jaikussa Jaiku-kannun talteen ottamista koskevassa viestiketjussa.

Viime viikolla alkoivat ISOverstaan maakunnittaiset rehtoritapaamiset, ensimmäisenä viime tiistaina Pohjois-Savon oppilaitokset Kuopiossa ja eilen Savonlinnassa Etelä-Savon koulut. Virtuaaliluokka tuntuu olevan kova sana ja intoa sen sovelluksiin on noussut monenmoisia, niin kansainvälisten projektien kommunikointikanavana kuin alueellisen opetuksen jakelukanavana. Jokaisella ISOverstaan oppilaitoksella on nyt oma virtuaalinen virtuaaliluokkansa, jota he itse hallinnoivat (salasanat, tiedostojen poisto).

ISOverstaan portaali on rakennettu Joomlan päälle. Aluksi tunsin itseni aika orvoksi Joomlan admin-puolella, mutta nyt se alkaa jo sujua. Eilen vein sinne uusia valokuvia ja tänään rakensimme muutaman uuden alasivun. Rakenne alkaa muotoutua kun sisältöjä syntyy. Ilahduttavaa on, että Harri sai ISOaitan tiedostonviennin sujumaan ja aittaan on nyt viety monia uusia materiaaleja opettajien käyttöön, monia videotakin hyödyntäviä matskuja. Käyttäjätunnuksia portaaliimme on tehty jo 1376!

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimi mainittava-Sama lisenssi 1.0 Suomi-lisenssi.